Hem arrow Bygglogg Knarren arrow Bygglogg Knarr Dag 1-4
May 31 2007
Bygglogg Knarr Dag 1-4 Utskrift E-post
2007-05-31

Image


Dag 1

Karin och jag åkte ut till Margot och Olle Nyberg på Djurö som hade en fälld ek som jag kunde plocka godbitarna av. Den som tipsade om detta var Eric Andersson i Bergvik – en bekant till mina svärföräldrar - som också kom förbi och hjälpte till med klyvningen av den kraftiga stocken.

Image
Stocken klyvs radiellt

Delar av eken duger som bordläggningsvirke, Skuldelev 1 hade vissa av sina bord i ek. Kanske tillverkar jag en del bordklämmor och kilar av eken också. Man börjar med att slå in en vass kil eller yxhuvud i ena änden och följer sedan efter med kilar vartefter sprickan öppnar sig. När sprickan når översidan fortsätter man där. Efter hand måste fibrer huggas av för att stocken skall falla isär. Halvorna spräcks på liknande sätt men sprickan spräcks upp från märgsidan. Vi hann inte klyva färdigt utan jag måste ut igen på torsdag. Mot slutet av dagen åkte vi till Erics gård en bit bort och tittade på en ekstock på ca 2,5 m som han nyligen fällt. Den kan sannolikt duga som akterstävens nedre del. Då den delen skall innehålla kärnan så anser jag att det är tillåtet att såga ut den. På vikingatiden hade man sannolikt bilat bort trät runt om ämnet varför det i princip gör detsamma om man sågar ut den. Tanken med detta skeppsbygge är att använda sig av moderna metoder och verktyg så länge inte det färdiga byggmaterialets egenskaper skiljer sig från vad det hade gjort om jag hade använt mig av vikingatida metoder.

  Image 
Jag och Eric spräcker, min dotter Yrsa tittar på och Karin fotar.

Dag 2

Åkte ut till Djurö och var med när Eric sågade upp stocken med sitt förnämliga Tjeckiska sågverk. Det var spännande när blocket sågades fram då man aldrig vet hur mycket döda

kvistar och grenar som döljer sig inne i trät. Blocket såg dock fint ut med endast en generande död gren som dock säkert hamnar utanför det färdiga ämnet. Blocket sågades ut med rejäl marginal för att ge möjlighet att finsåga senare. Ändträt smordes med grötvälling för att förhindra allt för snabb uttorkning och lades i skuggan tills transporten kunde ske nästa dag. De kvarvarande timmarna tillbringade jag uppe hos familjen Nyberg Med att klyva vidare på ekstocken där.

Dag 3

Stocken hos familjen Nyberg klövs färdigt och därefter mötte jag upp med Svärföräldrarna som hade kommit ut med släpvagn.

 Image 
Eric Andersson

Image
Svärfar, HasseThorell, hjälper Eric att lasta på.

Med hjälp av Erics traktor lastades blocket på nere i Bergvik varefter så mycket som möjligt av den radialspräckta eken uppe hos familjen Nyberg lastades på. Därefter transporterades härligheten ned till Byggplatsen på Landstället i Vagnhärad. Trots en brant gräsbevuxen backe lyckades Hasse köra ned bil och last till vattnet och vi lastade av alltsammans i vattnet fastsurrat med rep.

Dag 4

Jag lånade svärföräldrarnas bil och släp och körde upp till Djurö och hämtade återstående ekvirke hos familjen Nyberg.

Image
Makarna Margot och Olle Nyberg
 

Stort tack till Olle och Margit Nyberg som skänkte ek till bygget samt till Eric Andersson som skänkte ek och utan kostnad sågade upp en av stockarna.


Håkan Altrock


 
< Föregående