Hem arrow Expedition Vinland arrow Besättningsurval
Oct 23 2007
Besättningsurval Utskrift E-post
2007-10-23
 Image

BESÄTTNING FÖR EXPEDITION VINLAND

Det är expeditionens skeppare som, i samråd med expeditionsledningen, utser besättningen. För att få delta på expeditionen till Vinland måste man först och främst vara medlem i föreningen Vittfarne. Medlemskapet innebär bland annat att man hela tiden får löpande information om projektet. Man måste sedan hamna i urvalsgruppen vilket man gör genom att, antingen vara med och hjälpa till med bygget av skeppet ett visst antal arbetsdagar per år eller/och genom ett mycket aktivt deltagande i planeringsarbetet inför expeditionen.

Man behöver absolut ingen förkunskap för att hjälpa till med skeppsbygget, även om man har tummen mitt i handen så finns det jobb. På ett båtbygge av denna sort finns det otaliga arbetsuppgifter till vilket extra händer behövs. Under tiden får man förstås lära sig mer avancerade uppgifter om man så önska så att man efterhand blir mer självgående.

Samtliga i urvalsgruppen kommer att få segla med skeppet minst en gång under det första av två provseglingsår inför expeditionen. Då kommer alla att bedömas och inför det sista årets provseglingar skall expeditionsbesättningen för de olika etapperna ha valts ut av expeditionsskepparen. De utvalda kommer att samövas intensivt under det sista provseglingsåret.

En viss rangordning gällande chansen att tas ut till expeditionsbesättningen kommer förstås finnas inom urvalsgruppen, nämligen baserad på hur mycket tid och arbete med bygget och/eller planeringsarbetet som de olika personerna har lagt ned. Sjövana är förstås meriterande men inget krav; utbildning och grundläggande erfarenhet inhämtas under de två intensiva provseglingsåren innan expeditionens start. Eftersom avsikten är att livet ombord ska genomlevas med hög tidsenlighet krävs det också att man klarar av att vara utan föremål så som telefon, moderna kläder, modern mat och andra nutida bekvämligheter. Detta kräver, för de allra flesta, ett stort intresse och motivation för att bli uthärdligt. Det som dock är slutligen avgörande är samarbetsförmåga och att kemin fungerar med resten av gruppen.

Jag uppskattar att en besättning på 11-15 pers är lagom på de olika etapperna. En typisk etapp kommer sannolikt att omfatta 2 – 3 månader. Ett fåtal platser på själva expeditionen kommer att vara öppna för folk som inte är med i urvalsgruppen. Dessa ”vigda” platser skall bemannas med folk med olika specialkompetenser. Under etapperna i Canada kommer dessa specialkompetensplatser vara lite fler än under de andra etapperna då tanken är att få med ett flertal arkeologer och Vinlandsforskare för inventering och det vetenskapliga arbetet.

(uppdaterad 2011-01-20)