Hem arrow Bygglogg Knarren arrow Bygglogg Knarr Dag 6-7
Nov 24 2007
Bygglogg Knarr Dag 6-7 Utskrift E-post
2007-11-24
Image


Virkessök 17-18/11-2007 i Tolsjöhult

Dag 6

Det var sent på fredagen då Karin och jag hade lämnat vår dotter Yrsa hos hennes farmor i Nyköping och satte kurs på Mariestad i Västergötland. Lina och Markus hade kommit iväg tidigare och ringde en stund senare från Tolsjöhult, vittfarnemedlemmen Erik Junzells herrgård där vi skulle bo och genomsöka skogarna i jakt på bordvirke till knarren. Några timmar senare anlände Karin och jag och installerade oss i norra flygeln tillsammans med Lina och Markus. Morgonen därpå gick jag ut för att hämta ved och fastnade med blicken på en gigantisk tall med 90 cm i diameter. Jag synade den noga och till min förvåning visade den sig vara i det närmaste felfri. Den tycktes rakvuxen, frodvuxen och fri från synliga övervuxna grenar. När vi alla, efter frukost gick omkring och sökte av skogsdungen i där 90 cm tallen stod hittade vi ytterligare en lämplig tall för bordvirke.

Image

Efter denna framgång gick vi tillbaks till huset för att invänta Håkan Bältsjö som kom från Göteborg och skulle hjälpa oss att leta. När alla tillslut var samlade gav vi oss iväg igen. Vi koncentrerade oss först på ett område kring en skogssjö där bävrar hade byggt sina hyddor.

Sjön låg kringgärdad av träskmarker och chansen att hitta krokvirke var överhängande. Det visade sig emellertid inte vara så gott om krokar som vi hade trott, men en ståtlig bäverhydda kunde vi i alla fall se.

Image

Efter lunch gav vi oss av ut på den stora sjö som avgränsar marken. Erik hade en roddbåt vid stranden som vi fick låna. Målet var de två öar som ingick i eriks ägor. Det blev en fin roddtur ut till öarna på vilka vi kunde gps-markera in flera träd lämpliga till båtbygget. På återfärden följde vi stranden och upptäckte en stor mängd perfekta tallar av mycket grova dimensioner. De markerades alla ut med gps, fotograferades och markerades med en liten vikingabåt i blå färg. Mörkret faller tidigt så här års och det var dags att återgå till huset för kvällsmat och värmande öl och vin.

Image

Efter en fantastisk måltid och en hel del dryck i trevligt sällskap slumrade vi tillslut in.

Dag 7

Söndagen bjöd på ytterligare sex träd och summan lämpliga träd denna gång blev 19 st träd, de allra flesta bordläggningsmaterial. Dessa träd är dokumenterade och om det visar sig att de behövs till båtbygget är det lätt att hitta dem med gps. Tanken är förstås att använda oss av träd som står så nära byggplatsen som möjligt, dvs i Trosatrakten, men Tolsjöhult utgör en mäktig reserv där vi säkert kommer att behöva ta ett par träd under byggets gång.

Image

 
< Föregående   Nästa >