Hem arrow Bygglogg Knarren arrow Bygglogg Knarr Dag 10-13
Aug 24 2008
Bygglogg Knarr Dag 10-13 Utskrift E-post
2008-08-24
BYGGLOGG DAG 10 – 11

KÖLÄMNESJAKT PÅ VISINGSÖ

Det var jag, Karin, Lina och Markus som hade samlats för att finkamma ekskogarna på Visingsö denna gång. Regnet öste ned båda dagarna och gjorde inte arbetet lättare. Genom att sprida ut oss med ca 50 m lucka bildade vi en sökkedja som bit för bit kammade igenom den stundtals ganska svårforcerade terrängen där manshöga hallon och brännässlesnår gång på gång lade krokben för oss.

Image
Markus markerar positionen med hjälp av GPS.

Vi fann många fina ekar, en hel del som faktiskt var grenfria ända upp till tolv meters höjd, men nästan alltid utan den rätta krumningen för att passa som köl till knarren. Tre exemplar ansåg vi vara såpass intressanta att de skulle kunna tjäna som kölämne, men endast med ett nödrop. Någon helt lämplig ek fann vi alltså inte denna gång.

Image
Lina vid ett av de tre möjliga träden.

Meningen var att vi skulle tälta, men dyngsura i det hällande regnet fann vi att hyra en stuga var en trevligare lösning. Helt lottlösa blev vi emellertid inte då Markus fann en kattunge övergiven mitt i skogen. Efter att ha väntat och letat ansåg vi det som troligt att det var en övergiven sommarkatt utan mamma så vi tog hand om den över natten och skänkte den till Eva som ägde stuguthyrningen på ön. En mycket trevlig dam som säkert tar väl hand om det lilla livet.

Image
Stug- och café föreståndaren, med den övergivna kattungen, och Markus.


Håkan Altrock


BYGGLOGG DAG 12

KÖLÄMNESSÖK 13/8

Tidigt på morgonen lämnade undertecknad, Alex och Tomas Stockholm och styrde sydvästvart mot hägrande ekskogar vid Julita. Först skulle vi emellertid avsöka Strömsholms ekskog för att se om det fanns något lämpligt kölämne där. Tillgången på ek föreföll begränsad och definitivt ingen som skulle göra sig som köl i knarren. Vi satte därför kurs mot Kungsörs omtalade ekskogar. Efter en fika på Tor Modéns café, där sökstrategin lades upp, gav vi oss ut och letade, förgäves skulle det visa sig då vi endast hittade sparsamt med raka långsträckta ekar. ”Sparbanksekar” fanns det dock gott om.

Image
Tomas och Alex på spaning i Kungsör

Istället for vi iväg mot Julita gård där Alex, som husbyggare på Birka, hade sett präktiga ekar av den typ vi ville ha. Väl på plats i Julitas vackra omgivningar gick vi skallgång i flera mindre skogsområden. Vi såg ett par exemplar som var värda att undersökas noggrannare men ingen befanns uppfylla våra hårda krav. Som avslutning svängde vi på hemvägen förbi Rönninge där blivande medlemmen Torgrim hade en arbetskamrat med fyra ekar som måste tas bort. Ek som får växa upp utan andra träd och utan skötsel uppfyller i mer än nio fall av tio inte våra krav för kölämne men jag hoppades på krokvirke ur deras kronor. Men inte heller här drog vi någon vinstlott.

En ek av den typ som vi söker är inte lätt att finna, men jakten går vidare.

Håkan Altrock


BYGGLOGG DAG 13

KÖLÄMNES JAKT PÅ VISINGSÖ

Den 21/8 begav sig undertecknad för tredje gången till Visingsö. Med i bilen denna gång var Tomas Nordhjelm. Målet var att återfinna två av de tre ekarna som valdes ut senaste gången för att bekräfta deras lämplighet som kölämne samt att kamma igenom tidigare genomsökta områden.

Image
Tomas studerar en ek.

Samtliga skogspartier i ekskogarna är genomsökta men det kunde ändå vara värt att undersöka dem igen efter sådant vi kan ha missat. Tomas och jag började med att försöka lokalisera ett av de träd vi fann förra gången genom GPS -”waypointen” den är markerad med. Att leta med GPS i skog med stora trädkronor är inte lätt då mottagningen är högst sporadisk. Men efter ett tag fann vi den. De två bästa träden står ganska nära vägen vilket är bra när vi ska släpa fram ämnet till vagnen då tiden kommer för att fälla och transportera hem den.

Resten av tiden sökte vi igenom andra delar av skogen. I Västra delen av området fick vi ett par intressanta fynd som dock befann sig vara precis 12 m eller lite kortare upp till första grenen. Höjdmätningen är dock osäker utan instrument.

För att summera våra ansträngningar i kölämnesjakten kan sägas att vi har två dugliga ämnen och ett osäkert i reserv. Nästa steg är att sammankalla så många hjälpande händer som möjligt för att efter fällningen kånka det utsågade ämnet upp till vägen för transport hem. Här kommer det behövas ca 10-12 pers. Kallelse till detta kommer inom kort.

Image
Tomas vid reserv-ek nr:2.


 

Håkan Altrock
 

 
< Föregående   Nästa >