Hem arrow Bygglogg Knarren arrow Bygglogg Knarr Dag 14-15
Oct 21 2008
Bygglogg Knarr Dag 14-15 Utskrift E-post
2008-10-21

Kölfällning på Visingsö 11-12/10  2008

Nu är det äntligen dags att fälla eken på Visingsö som Fastighetsverket
så generöst skänkt oss. Den ska som bekant användas till köl till knarren och
är en bjässe av hög kvalité, noggrant utvald bland hundratals andra i den stora skogen.

Jag, Tomas C och Karin lämnar Stockholm redan på fredagen för att hinna
till landet där Himingläva släpvagn står, redo för den säregna transporten.
På vägen hämtar vi upp Rickard Z i Sorunda.
Att vagnen var redo kanske är att säga för mycket. För att kunna lasta en 12,5 m lång ekstock måste vi ta bort vinschen och stoppbocken vilket vi gör
kl 5.30 morgonen därpå i skenet från en bygglampa.
Karins far, Hasse T kör det långa 9 m båtsläpet medan jag kör en mindre släpvagn för allt det förväntade spillvirket.

Så är vi då på väg igen söderut. Första stoppet blir Nyköping där min och Karins dotter Yrsa överlåts i farmoders ömma vård innan vi fortsätter mot Linköping där Jan D väntar efter att ha suttit på tåget två och en halv timma längre än planerat på grund av signalfel.
Jan, skaparen av SVT filmen ”Vittfarne”, har filmkameran med för att dokumentera denna milstolpe i Vinlandsprojektet till den framtida filmen.

Efter en händelselös nedfärd checkar vi in på vandrarhemmet på Visingsö varefter vi raskt beger oss ut i skogen med en reporter från Jönköpingsposten
i hälarna. Rickard, som har mest erfarenhet av trädfällning, fick äran att såga ned trädet.

Men först greppar jag yxan för det viktiga första hugget som, enligt tradition i Roslagen, bestämmer könet på skeppsrået, sjöfolkets motsvarighet till gårdens lilla hustomte. Hamnar barken på det första huggspånet uppåt är det ett manligt väsen, hamnar det nedåt så blir det ett kvinnligt.
Det visar sig att barken föll uppåt till Karins högljudda besvikelse.
Enligt Färöisk tradition kan man också utläsa skeppets framtida öde på hur den första huggflisan faller. Exakt hur den vida båge från stam till mark som detta vårt första huggspåns gjorde ska tolkas vet ingen av oss vilket kanske är lika bra det. Många Färöiska båtbyggare blundade för att slippa se vad det första huggspånet försökte säga om det blivande skeppets öde så vi är oss i gott sällskap.
Image
Den fallne bjässen.

Efter en nervpirrande fällning där trädet stod och vägde och liksom funderade på vilket håll det skulle falla åt föll bjässen i marken med ett tordöns brak.
Jag är snabbt framme med måttbandet för att se hur lång den är.

Tidigare, ungefärliga, mätningar från marken visade att den nätt och jämnt mätte 13 m höjd innan de stora grenarna började vilket är den längden ämnet ska vara. Det visar sig att längden räcker till, vilket förstås är i högsta grad glädjande. Motorsågs-sågverket, som företaget Logosol har lånat oss, monteras ihop medan jag mäter upp ämnets placering runt märgen i de båda ändarna.
Image
Undertecknad ritar ut kölens största tvärsektion,
samt extra material i stockens ändar.


De blivande snittytorna snörslås för att vi ska ha något att gå efter vid det svåra första snittet som är tvunget att sågas på fri hand. Rickard och jag
håller i varsin ände av sågverket och följer strecken så gott det går. Det går emellertid inte att undvika att vi kommer lite snett, men överlag blir det bra.

Hade vi fått ett riktigt rakt första snitt hade resten av sågningen varit en barnlek. Nu tvingas vi kompensera för gropar och kullar innan vi kan såga nästa snitt. Emellertid är det inte jätte noga med precisionen under denna grovsågning.

Målet är att banta ned stocken så att den går att transportera hem till Vagnhärad. När arbetet med att ta ut kölen ur ämnet börjar så är det viktigt med precision. För att ha rejält med marginaler för krympnig, skevning och annat gör vi ämnet ca 260x250 mm samt 13 m långt.

Det har nu hunnit bli mörkt så vi drar oss tillbaka till vandrarhemmet där vi är de enda gästerna. Pyttipanna och öl vankas för det trötta gänget innan vi stupar i säng.
Image
Det börjar bli ”suddigt” efter en hård arbetsdag.
Rickard Z, Karin, Tomas C och Jan D på rummet.


Nästa dag är det vackert väder. Nu är det dags att såga sidorna på stocken. Hasse T hittar på en lösning som innebär att vi kan använda såganordningen som vertikal såg och alltså såga i 90 graders vinkel. Tack vare det slipper vi vända på stocken. När de bortsågade bakarna tas bort var vi snabbt framme och synade ämnet efter döda, övervuxna grenar och vi kan glatt konstatera att vi har fått tag i en fantastiskt fin ekstam, nästan kvistfri.

På förmiddagen anländer Magnus H, Knasse, Tomas N och Markus S för att hjälpa till med det svåra arbetet att baxa upp ämnet på Himinglävas 9 m långa släpvagn. Vagnen körs ned in i skogen så nära trädet som möjligt.
Fyra remmar dras under ämnet och så försöker vi lyfta. Balken rör sig knappt! Det blir till att släpa den med hjälp av spett och sedan lyfta en ände i taget upp på vagnen. Ett tungt slit men till slut ligger den där den ska men med ett väldigt överhäng där bak. Vagnen böjer sig hjärtskärande under tyngden. Vi kapar av den lite varpå Hasse trixa den ut ur skogen med hjälp av bilen.
Det stora överhänget innebär att det endast är ca 10 cm till godo mellan bakänden på balken och asfalten. Vi lastar upp tunga ekstycken framtill på vagnen och lyckas på så sätt få upp frigången till ca 30 cm vilket vi anser tillräckligt.

Släpet med ämnet samt Magnus bil börjar den långa hemtransporten medan Karin, Rickard, Tomas C och Markus stannar kvar ett tag för att försöka såga upp resten av stockspillet till plank. Det visar sig att med det tunga släpet klarar vi endast av att köra ca 65-70 km i timmen innan vagnen börjar vobbla så resan hem tog tid. Ca kl. 21 har vi alla emellertid kommit fram till byggplatsen i Vagnhärad och kan börja baxa av kölämnet i beckmörkret.
Tack och lov är det nedförsbacke till vattnet så det hela tar inte allt för lång tid innan den ligger i vattnet. Här ska stocken nu ligga i minst en månad för att laka ur ämnen så att den inte vrider sig och spricker så lätt under den oundvikliga torkprocessen på skeppsbädden.
Image
Det grovsågade ämnet. Med i bild: Tomas N, Karin, Knasse och Hasse T.


Image
Ämnets form är lite vågigt vilket inte spelar så stor roll
då vi har tagit till rejält med marginal.
På bild: Karin, Jan D med filmkameran i aktion, Hasse T, Markus S, Tomas C, Rickard Z.


 

Stort tack till alla medlemmar som hjälpte till med detta hårda arbete:
Karin A, Hasse T, Tomas C, Rickard Z, Markus S, Knasse, Magnus H, Tomas N, Jan D.


Image      Image
Stort tack
även till våra sponsorer


Håkan AltrockSe fler bilder från kölfällning i Bildgalleri - Skeppsbygget Knarren       Länk
 
< Föregående   Nästa >