Hem arrow Bygglogg Knarren arrow Bygglogg Knarr Dag 29-33
Feb 22 2009
Bygglogg Knarr Dag 29-33 Utskrift E-post
2009-02-22

  Byggplatsen - arbete med Plintar & Köl  Vinter  2008

Arbetsdag 29-30
Erik Callert och jag åkte ut på fredag kvällen. Jag hann mäta upp storleken på de plintformar som nu måste tillverkas. Samt snickra ihop fem stycken formar av trä som mäter ca 1200x250x500.

På söndagen är Karin och Yrsa Altrock med och hjälper till att snickra klart de plintformar jag inte hann med att tillverka under lördagen samt med att gjuta två plintar. Det har blivit kallare så marken är något fastare. Men trots det så förvandlas byggplatsen snart till en lervälling.

Arbetsdag 31-32
Jag åkte ensam ut för att gjuta de sista plintarna. Marken var stelfrusen så det gick bra att köra med skottkärran vilket underlättade arbetet markant.
Sanden tog slut så för att kunna blanda betongen var jag tvungen att åka till Nyköping för att handla sand på säck. Ett par extra cementsäckar blev det också.

Efter ett fantastiskt slit hade jag på söndagskvällen lyckats gjuta de sista plintarna. En återstår visserligen men den kommer att sitta under akterstäven och behövs inte förrän till våren. Eftersom marken är stelfrusen kunde jag inte skotta igen leran kring de sista plintarna, det får anstå till våren.

Vintern tycks vara här på allvar och det är hög tid att få upp kölämnet innan det fryser. Detta hann jag dock inte göra denna gång utan blir en uppgift för nästa arbetsdag.
Image
Byggplatsen akterifrån.

Arbetsdag 33
Jag åkte själv ut för att ta upp stocken ur vattnet. Den stränga kyla som har slagit till oroar. Väl nere visar det sig att isen, som jag befarade, har hunnit lägga sig inne vid stranden. Stocken ligger fastfrusen under en decimeter is.

Jag greppar spett och slägga och börjar hacka upp isen ovanför den plats där jag tror att stocken ligger. Det är ett slitgöra. Efter ett tag tar jag motorsågen till hjälp och sågar upp längs stockens båda sidor varefter jag hackar bort mellanliggande is. Den elektriska vinsch som drar järnvägen på landstället kopplas på och jag ömsom spelar hem på spelet, och ömsom hackar bort is.
Spelet utvecklar inte så stor kraft som jag hade önskat och mycket is måste fjärmas innan stocken ligger trygg uppe på torra land.
Image
Sju kölplintar av totalt åtta.


Håkan Altrock

 
< Föregående   Nästa >