Hem arrow Bygglogg Knarren arrow Bygglogg Knarr Dag 39-40
Feb 22 2009
Bygglogg Knarr Dag 39-40 Utskrift E-post
2009-02-22

  Byggplatsen - arbete med Plintar & Köl  Vinter  2008

Arbetsdag 39
Efter att alla sammankallade till denna arbetshelg hade infunnit sig på byggplatsen tog vi en fika och gick igenom vad som skulle göras. Det var Magnus Hemström, Tomas Cederoth, nya medlemmen Björn Elgstrand samt Karin Altrock och jag. Syftet denna helg var att göra klart skeppsbädden och lyfta upp det nedbantade kölämnet på plintarna. Därtill fanns några smärre sidojobb såsom att såga till rin, röja och göra mallar för stävarna.
Först gällde det att fästa träplattor på plintarnas toppar för att senare kunna fästa de träbitar som ska utgöra underlag för kölämnet.  Plintarna behövde bearbetas lite med mejsel för att bli tillräckligt jämna som underlag för träplattorna. Formarna kring betongplintarna togs bort så att betongen blottades.
Image
Magnus kontrollerar ytan på den understa plankan.

Medan Björn, Magnus och TC gjorde detta åkte Karin och jag och handlade en plywoodskiva av vilken stävmallarna skall göras. Eftersom vi varken har takräcke eller dragkrok och som skivan helst inte ska kapas upp i förväg så fick vi surra den direkt på taket med spännband genom fönsteröppningarna på bilen. Det blev en del glada kommentarer från kunder och anställda på brädgården när vi, efter att ha lirkat oss in genom fönsteröppningarna (dörrarna gick inte att öppna med skivan på taket), sakta körde iväg. Allt gick emellertid bra.
Eftersom inte alla kunde jobba med plintarna samtidigt passads det på att göras rin. Ett ri är som tidigare nämnts, en lång jämnt böjlig list med vilken man kan slå ut jämna kurvaturer. Till det jobb med kölen som återstår, efter att den har torkat lite, behövdes ett 12 m långt ri förutom ett flertal andra rin av varierande längd. Att forma till ett 12 m ri är inte det lättaste. Men eftersom vi var flera så gick det bra. Spillvirke från arbetet med kölen kunde användas.

Image
Sågning av 12 m ri. Från vänster i bild: Karin altrock, Tomas Cederoth,
Björn Elgstrand, Magnus Hemström och Tomas Nordhjelm.

Arbetsdag 40
Denna dag fick vi förstärkning av Tomas Nordhjelm. När nu träplattorna var på plats på plintarna så var det dags att rita ut en horisontell linje att ha som utgångspunkt vid uppmätningen av varje plints höjd. Motsvarande linje finns på ritningen. Genom att rita in varje plints läge på ritningen kunde ett höjdmått tas från ritningens vattenlinje upp till kölens undersida. Detta mått räknades sedan om och avsattes från den horisontala linjen på plintarna.  Där den första plattan inte räckte till i höjd spikades ytterligare träbitar fast tills höjden överensstämde med den höjd som kölen ska ha över horisontallinjen på respektive plint. Det blev en hel del sågande, hyvlande och utprovning av olika träbitar innan alla plintarna hade den rätta höjden över horisontallinjen för att motsvara kölens undersidas böjda form.
Image
TC och Magnus klossar upp en av kölplintarna till rätt höjd.
Björn längst till höger i bild.


När alla plintarna hade rätt höjd återstod att baxa upp kölämnet på plintarna. Med hjälp av bärslingor och inte minst det elektriska spelet var detta emellertid ett inte allt för betungande jobb.
Det visade sig att ämnet måste spännas ned så att det ligger an mot samtliga plintar. Även om vi alla ställde oss på kölen så gick den inte ned på alla ställen. Detta fick dock anstå till nästa gång, mörkret började falla varför kölämnet täcktes över med presenning och arbetsplatsen återställdes.


Image
Ombord på knarren. Från vänster i bild:
Tomas Cederoth, Tomas Nordhjelm, Magnus Hemström och Björn Elgstrand.

Håkan Altrock

 
< Föregående   Nästa >