Hem arrow Bygglogg Knarren arrow Bygglogg Knarr Dag 45-48
Aug 19 2010
Bygglogg Knarr Dag 45-48 Utskrift E-post
2010-08-19
Image

  Byggplatsen - Anläggningsarbete

BYGGLOGG
Här kommer lite information om bygget av knarren. Det var länge sedan det skrevs i byggloggen. Detta betyder emellertid inte att det inte har hänt något alls med knarrbygget. Bl.a. har den stora kombimaskinen, med en plan- och rikthyvelbredd på 60 cm, som jag har köpt, med ett väldigt slit transporterats ned från Beckholmen via Värmdö till landstället (återstår det svåraste, att få ned den för backen till själva byggplatsen, den väger nämligen mer än ett ton). Inte heller har jag dokumenterat alla de tillfällen då jag har penslat på linolja på kölämnet. Vidare pågår en hel del planering inom ramarna för projekt Vinland som t.ex  bakgrundsforskning, sponsorjakt, och fortsatt detaljplanering av själva bygget. Anläggandet av byggplatsen har varit en kostsam och arbetskrävande del av projektet. Detta jobb börjar nu äntligen närma sig sitt slut vilket betyder att vi snart kan rikta fokus mot själva skeppsbyggandet.

Närmast skall presenningskyddet färdigställas och stävämnena hittas (det sistnämnda sker förhoppningsvis nu i helgen). Därefter skall ämnena fällas och transporteras ned till byggplatsen för att där läggas i havsvatten under ett par månader. Medan detta sker kommer det grova kölämnet bearbetas och ges sin slutgiltiga form.

Byggdag 45
Håkan A, Hasse T, Karin AI dag kom två lastbilslass. Ett med sand, som skulle användas till diverse andra ändamål, och ett med grus för byggplatsen.  Diket för dräneringsslangen grävs rent och den införskaffade fibermattan bärs ned till byggplatsen där den skärs upp i lagom bitar för att passa in på det område som är vigt för skeppsbygget.

Byggdag 46
Håkan A, Hasse T, Karin A

Idag anlände nio kubikmeter fyllnadsmassor. Samtidigt åkte Hasse och hyrde den självgående lastmaskinen med vilken vi ska transportera ned grus och fyllnadsmassor till byggplatsen.

Image


Vi började med att köra ned fyllnadsmassorna som lades ut i den bortre änden av byggplatsen. Syftet var att få ytan vågrät. Det visade sig att det räckte precis med 9 kubikmeter för att få till en relativt jämn yta och en snygg kant. Fiberduk skars till och lades ned i dräneringsdiket strax följt av dräneringsslangen. Lite grus hälldes runt slangen varefter fiberduken veks runt och ytterligare lite grus hälldes över.

Image


Byggdag 47
Håkan A, Hasse T, Karin A

Nu var det dags för gruset. Fiberdukarna lades ut efterhand som de täcktes av ca en decimeter grus. Gång på gång kördes, den med larvfötter försedda, självlastaren upp och ned för backen. Till slut var hela byggplatsens yta täckt men det visade sig att dräneringsdiket var en aning djupare än beräknat för det saknades grus för att helt täcka det ena hörnet. Det blir till att köpa kompletterande grus senare. Byggplatsen har nu fått en mycket bra yta som går att arbeta i även under den värsta regnperiod.

Image

Byggdag 48
En mindre täckställning började tillverkas över kölstocken. Tanken är att den ska tillåta arbete med köl och stävar under vintern och vid dåligt väder, samt skydda kölen mot naturens krafter. Det blir en smal och relativt låg konstruktion som lätt kan tas bort om så skulle behövas. Det stora presenningshuset får vänta tills vi har fått vederbörligt bygglov.


Håkan Altrock
 
< Föregående   Nästa >