Hem arrow Bygglogg Knarren arrow Bygglogg Knarr Dag 49-50
Sep 11 2010
Bygglogg Knarr Dag 49-50 Utskrift E-post
2010-09-11
Image
Byggdag 49
Äntligen, efter tre dagars letande, hade vi hittat två ekar som vi skulle kunna få ut nedre delen av stävarna ur. Medlemmen Gunilla L hade talat med en bonde uppe i Rimbo där hon bor.
Staffan, som han heter, gav oss lov att ta två ekar på hans mark utan kostnad. Många ekar ute i hagarna var ihåliga. Vid ett tillfälle när Tomas N och jag var där och letade i tjurhagarna såg vi en perfekt ek, vi gladde oss åt dess böjda linjer tills vi gick runt den och såg att baksidan var helt urholkad.
 
Det var inte utan viss spänning som jag satte motorsågen i det första trädet. När trädet föll visade den sig till min glädje vara fin och homogen. 
Image

Jag satte igång med att banta ned den kraftiga nedre delen ur vilken stäven skulle tas. När det hela så småningom ska transporteras ned till byggplatsen kommer vi få bära ämnena till släpet varför det är nödvändigt att göra dem hanterliga. När detta var gjort försökte jag välja ut krokvuxna delar ur resten av trädet. Det blev två ämnen som kanske passar som intimmer i skeppet. Dessa bantades också ned till hanterlig storlek innan det var dags att fara hem.
 
Byggdag 50
Återigen i Rimbo för att ge sig i kast med det andra trädet i hagen. Det här trädet var inte lika ståtligt som det första, men det skulle duga, under förutsättning att det inte var ihåligteller bjöd på dolda förmultnade grenar, något som är vanligt förekommande med ek. Trädet föll som det skulle. En mörkfärgning i kärnan av trädet var allt som syntes när jag synade sågsnittet. Men efter att den nedre delen av trädet hade kapats i lämplig längd för att passa till stäven visade det sig till min förskräckelse att den var ihåligt. Jag kapade stävämnet ytterligare ned till precis längd men ihåligheten var fortfarande där. Det fanns ingen chans att få ut förstävens nedre del ur detta träd, möjligen kan den utnyttjas till ett eller två intimmer.Det var bara att bita i det sura äpplet och undersöka resten av trädet efter ämnen till intimmer.

Image

Här fick jag ut fyra ämnen som kommer att bli upplängor i knarren. Kvällen infinner sig och jag packar in motorsåg och tillbehör i bilen. Men innan jag åkte hem svängde jag förbi Gunilla L och lånade en pensel och en burk färg som jag målade ändträt med på samtliga ämnen. Detta för att inte uttorkningen skall ske för snabbt med sprickor som följd. Slutligen täckte jag över det hela med en presenning. Ytterligare en arbetsdag måste till för att banta ned ämnena inför transporten till byggplatsen i vagnhärad.

Image

Håkan Altrock
 
< Föregående   Nästa >