Hem arrow Bygglogg Knarren arrow Bygglogg Knarr Dag 54
Sep 29 2010
Bygglogg Knarr Dag 54 Utskrift E-post
2010-09-29
Image

Byggdag 54
Efter en mindre felkörning hade jag lyckats plocka upp Tomas C och Susanna och vi var på väg mot Rimbo. Under tiden som jag bekantade mig med huvudstadens södra förorter hade Hasse T, Karin A och dottern Yrsa med släpvagnen kommit en god bit mot samma mål.

Försprånget hämtades dock upp och väl framme i Rimbo kunde vi gemensamt köra den sista biten mot målet, tjurhagarna i Ekeby där de färdigsågade ämnena till stävarnas nedre delar samt ett antal intimmersämnen låg och väntade.
Vi körde bilen och släpet så nära det gick men det blev ändå en ca 100 m som vi tvingades släpa
delarna innan de kunde baxas upp på släpkärran.

Image

De grövsta bitarna fick vi vara två att släpa fram. Under tiden detta skedde så kapades det sista av trädet upp i lagom stora vedkubbar och staplades upp så att Staffan, bonden som äger hagarna, lätt kan köra hem dem till vedpannan.
Vi fortsatte därefter över kullen till det andra trädet som inte bjöd på några stävämnen men dock
flera ämnen till intimmer. Samma procedur här. Ämnena släpades ned till vägen medan resten kapades och staplades upp för bekväm upphämtning senare.

Image

Image

Nu visade det sig emellertid att vi inte skulle få på allt på släpvagnen.
Rå ek är inte lätt så det blir en transport till
vecka 41.

Vi satte oss i bilarna och for söderut. Tomas C och Susanna blev som tidigare bestämt avsläppta i Stockholm medan vi andra fortsatte till byggplatsen i Vagnhärad. Ragnar A mötte upp för att hjälpa oss att släpa ned ämnena till vattnet där då nu ska ligga i blöt tills strax innan isen lägger sig.

Image

Då tas intimren upp och får genomgå en försiktig torkning tills vi får användning för dem. De två stävämnena skall däremot så snart som möjligt sänkas på lite djupare vatten för att ligga där till våren då de skall bearbetas och förenas med kölen. Hösten och vinterns arbete kommer preliminärt inrikta sig på att forma till kölen, leta fler bordläggnings och intimmersträd, förbättra byggplatsen samt testa att klyva och såga ut bordläggningsplankor ur ett av de träd vi redan har valt ut. Utöver detta pågår arbetet i projektgruppen med att söka sponsorer och andra samarbetspartners till byggfasen och att planera den framtida expeditionen.


Håkan Altrock

 
< Föregående   Nästa >