Hem arrow Bygglogg Knarren arrow Bygglogg Knarr Dag 58-59
Jan 16 2011
Bygglogg Knarr Dag 58-59 Utskrift E-post
2011-01-16
Image
Byggdag 58
Allmän kallelse hade gått ut till alla föreningens medlemmar. Tyvärr gick den ut lite sent så endast tre stycken sade sig kunna följa med. Det var Alex som kunde vara med på lördagen. Ann som kunde på söndag och Tomas C som tillsammans med undertecknad kunde vara med både lördag och söndag. På plats i Vagnhärad började vi att tända en eld i kaminen och sätta på alla elementen. Huset hade stått ouppvärmt och det gällde att få upp värmen. Därefter släpade vi de åtta tunga presenningarna som vi hade fått sponsrade och övriga verktyg från bilparkeringen en bit bort från huset. Vi vecklade ut en av pressarna och kunde fröjdas över dess höga kvalité, inte ett hål vad vi kunde se, trots att de var begagnade.
Image
Alex och Tc fasar in till strecket som visar kölens form sett uppifrån.

Därefter gick vi igenom vad som skulle göras. Vi började med kölen. Den mittlinje jag tidigare hade slagit ut gällde inte längre eftersom kölen hade ändrat läge och därför att den inte var helt rak. Efter att kölen hade klossats fast i sidled slogs en ny mittlinje ut med hjälp av snörslå och lod/vattenpass. Därefter togs breddmått på olika ställen från ritningen och avsattes på kölens översida. Efter dessa punkter lades ett ri ut (en böjlig list som ger en jämn kurva att rita efter). När formen såg bra ut ritades efter ri:t. På så sätt har vi ritat ut kölens form sett uppifrån. Nu skulle vi hugga sidorna efter denna linje, helt lodrätt ned så att vinkeln mot översidan var 90 grader. Alex är van att bila så han och jag högg medan Tc som är mer van att smida järn gick efter med hyvel och finjusterade.
Image
Alex med bredbilan.

Vi hann inte hela den ena sidan innan det var dags att skjutsa Alex till Mölnbo station varifrån han tog pendeltåget hem till Stockholm.

Byggdag 59 
På söndag jobbade Tc och jag vidare där vi slutade föregående dag. Ann hade fått förhinder vilket var trist men det är sådant som händer. Vi lyckades i alla fall hugga och hyvla klart kölens ena sida. Slutligen strök vi på linolja samt ett inkapslande lager tjära på de bearbetade sidorna.  Nästa gång skall kölens andra sida hyvlas jämn varefter kölens form sedd från sidan skall formas till.
Image
Kölämnet har lagts på ena sidan. Tc håller på att hyvla den i 90 grader mot översidan.


 

Håkan Altrock
 
< Föregående   Nästa >