Hem arrow Bygglogg Knarren arrow Bygglogg Knarr Dag 60-61
Feb 07 2011
Bygglogg Knarr Dag 60-61 Utskrift E-post
2011-02-07
Image

Byggdag 60

Efter att ha hämtat upp Jennie N på Gullmarsplan körde vi ned till byggplatsen i Vagnhärad.
Första uppgiften var som vanligt att få upp värme i huset och att dricka kaffe.
Efter fikat visade jag Jennie runt på bygget innan vi släpade upp ett plankämne från vattnet till virkesförrådet där den kunde pallas upp för vidare bearbetning med bredbila.
Tanken är att alla som ska bygga på knarren skall ha provat på att bila bordplank och vara orienterade om vikingatida verktyg och båtbygge. Jennie fick prova på olika yxor, bl.a. den breda hedeby-bilan vilken alltid är svår att arbeta med innan man blir van.
Eftersom Tomas N var på väg med två blivande medlemmar, Peppe och Kalle, så avbröt vi snart övningen och satte på fika istället. Då de dök upp visade det sig att Kalle var möbelsnickare vilket kan komma väl till pass på skeppsbygget.
Efter fikat fick alla pröva på två varianter av vikingatida bilor, den ”sydskandinaviska” bredbilan och den ”nordskandinaviska” bilan. Båda rekonstruktioner från Gränsfors.

När denna korta övning var över så fick Peppe och Kalle ta sig an kölstocken.
Det gällde här att hyvla den kvarvarande sidan plan och vinkelrät mot kölens översida.
Tomas och Jennie fick under tiden konstruera en tältstomme till den stora kombimaskinen som kommer att använda i skeppsbygget.
Själv gick jag runt och instruerade där så var nödvändigt, plockade fram verktyg och högg i där det behövdes.


Image
Tomas N och Jennie N bygger täckställning och hänger vid tjärtunnan

På kvällen skjutsade jag Jenni till Mölnbo pendeltågstation så att hon kunde ta sig hem.
De andra passade på att bada bastu innan maten. Kvällen avslutades med ett par pilsner och mycket snack om vikingatid.


Byggdag 61

Alex N anlände vid 9-tiden. Med sig hade han en del verktyg som han lånar ut till skeppsbygget. Han och Kalle jobbade vidare med kölstocken och kunde efter lunch konstatera att sidan var färdig. Nu skulle undersidan av kölen ritas ut sett från sidan. Vi utgick från kölpallningen som består av kraftiga betongplintar och som är utformade så att deras höjd i förhållande till varandra är densamma som kölens undersida vid varje plint.
Kölämnets undersida är sedan tidigare grovt tillsågad vilket innebär att den är ganska ojämn och vågig. Vi kunde pressa ned ämnet på varje plint utom på plint tre. Den glipa som bildades mellan kölämnets undersida och plint tre fick utgöra det mått som markerades vid varje plint.
Mellan dessa punkter slås en linje ut med hjälp av ett böjligt så kallat ri. Linjen skulle tangera samtliga punkter och ha en fin böj.
Eftersom Alex kanske kunde låna en cirkelsåg som sågar 150 mm så avbröts arbetet tills han får med sig den. Med en sådan maskin kan underkanten och överkanten sågas från en sida vilket sparar en hel del jobb.

Image
Kalle och Peppe, två blivande medlemmar vid kölstocken

Under tiden hade Tomas och Peppe slutfört sitt arbete med täckställningen över kombimaskinen. Det blev ett rejält tält som kommer att skydda maskinen från regn och möjliggöra arbete på den samma även i vintertid.


Håkan Altrock

 
< Föregående   Nästa >