Hem arrow Bygglogg Knarren arrow Bygglogg Knarr Dag 62-63
Feb 27 2011
Bygglogg Knarr Dag 62-63 Utskrift E-post
2011-02-27
Image
Byggdag 62
Åker själv ned till byggplatsen. På grund av de många verktyg som cirkulerar i den lilla verkstadsboden och brist på förvaringsplats för dessa monterar jag upp en hylla efter att röjt och städat där.  Det är mycket arbete med det och eftersom jag anlände ganska sent till byggplatsen är det allt jag hinner med denna dag.

Image

Byggdag 63
Eftersom det inte funkade att låna en cirkelsåg med tillräckligt sågdjup så sätter jag igång arbetet med de verktyg jag redan har. Det handlar om att såga, hugga och hyvla kölämnets undersida efter den uppritning som vi gjorde sist. Jag välter över ämnet på sida och pallar upp det. Min cirkelsåg sågar bara 65 mm vilket inte är mycket då ämnet mäter ca 160 mm som bredast. Eftersom kölens undersida endast är uppritad på ena sidan blir det till att hugga bort resten med yxa. När det är grovhugget är det dags att vända kölstocken upp och ned. Det är tungt för en person att vända det 12 m långa böjda ekstycket men det gick till slut. Dags för maskinhyveln; det gäller att få undersidan i 90 graders vinkel mot sidoytorna. Slutligen kommer de gamla hederliga handhyvlarna fram för finjusteringen.
Undersidan uppvisar små sprickor liksom översidan. Jag linoljar och tjärar undersidan noggrant innan jag vänder tillbaka kölen.

Håkan Altrock

 
< Föregående   Nästa >