Hem arrow Bygglogg Knarren arrow Bygglogg Knarr Dag 64-65
Mar 21 2011
Bygglogg Knarr Dag 64-65 Utskrift E-post
2011-03-21
Image

Byggdag 64
Rickard Å, medlem från Lund och deltagare på Expedition Vittfarnes sista etapp 2004 hade tagit sig upp från Skåne för att hjälpa till att bygga knarr. Vi begav oss på lördag morgon till Gullmarsplan där vi hämtade upp Jenni N varpå kosan styrdes mot Aspudden där Tomas C väntade.
På plats i Vagnhärad satte vi igång direkt. Kölämnets överkant skulle ritas upp. Först markerades ett antal sektioner längs med stocken. Vid varje sådan avsattes sedan ett djupmått från ritningen som angav kölens största höjd.

Image
Jenni mäter.

Medan Tomas, Rickard och Jenni mätte och markerade fortsatte jag med utslaget i full skala av de fem nedre bordgångarna som ska bilda underlag för mallar att fästa vid kölen.
Det dröjde inte länge förrän de andra var klara med markeringarna.  Dessa skulle nu sammanbindas med hjälp av ett ri, en böjlig list, så att vi fick en fin linje som markerade överkanten på kölens ena sida. Efter en del syftande längs linjen och smärre justeringar var vi nöjda och lade ned kölämnet på sidan varpå Tomas sågade längs linjen med en cirkelsåg.
Image
Tomas sågar.

Kölen restes därefter igen och med hjälp av yxor och olika hyvlar gjordes ytan helt vinkelrät i förhållande till de övriga sidorna. Medan de andra jobbade med det började jag montera ihop den stora maskinen som är en kombination av rikt- och planhyvel, såg och fräs. Detta vidunder kommer väl till pass när bordläggningsvirket skall grovhyvlas längre fram.
De andra hann nästan klart översidan när arbetet lades ned framåt kvällen.


Byggdag 65
Följande dag gjordes överkanten klar. Stocken vändes så att undersidan kom upp. Nu skulle mittlinjen slås ut varefter tjockleken på kölens vertikala undersida mättes upp. Med detta klart kunde sedan spunningslinjerna ritas ut på varje sida. För att förtydliga markeringen av undersidans bredd, eller tjocklek, gjordes en liten fasning utefter linjerna. Eftersom kölämnet torkar snabbt och sprickor börjar synas här och var tjärades undersidan ordentligt innan kölen vändes rätt igen. Som avslutning tjärades även ändträt och översidan ordentligt varefter sidorna fick ett lager linolja på sig.

Image
Rickard tjärar.Håkan Altrock

 
< Föregående   Nästa >