Hem arrow Bygglogg Knarren arrow Bygglogg Knarr Dag 66-67
Apr 14 2011
Bygglogg Knarr Dag 66-67 Utskrift E-post
2011-04-14
Image

Byggdag 66
När jag, Karin och barnen kom fram till landet på lördag morgon var Alex N och Tomas C redan där. Efter kaffe och kakor var det dags för genomgång av vad som skulle göras. Jag hade med min dykardräkt och med den på mig kunde de intimmersämnen av ek som hela vintern har legat under isen i strandkanten baxas upp på land för en långsam uttorkning. När detta var klart var det dags att sjösätta en av småbåtarna. Alex N och Erik C rodde ut den till bojen för att bistå mig när jag dök ned och gjorde loss ämnena till stävarnas nedre delar. Det var bara fyra meter djupt men iskallt i vattnet. Jag dök ned till bojstenen där de stora stävämnena av ek var fastbundna och försökte att inte röra upp för mycket slam så att den redan dåliga sikten förvärrades. Det lyckades endast delvis så det blev till att arbeta delvis i blindo. Det var hopplöst att knyta upp knutarna så jag fick skära av repen och knyta fast ett nytt rep i dem så att Alex och Erik kunde hala upp dem en efter en och bogsera in dem till stranden där Tomas N och Veronica B, nyss anlända, tog emot och släpade upp dem på land. Efter att ämnena hade staplats upp på pallar och blivit torra på ytan målade Erik ändträna med färg för att förhindra för snabb uttorkning.

Image

Resterande ytor på de viktiga stävämnena tjärades dessutom för att ytterligare bromsa uttorkningen.Alex och Veronica satte igång med kölen. Linjerna som markerade spunningen skulle slås ut och korrigeras med rin. Dessutom skulle sektionerna markeras och bredden på kölen vid sektionerna mätas för att kunna ritas in på utslaget som Tomas C arbetade på uppe i den röda stugan. Tomas N fick i uppdrag att bredda presenningsskjulet för att vi så småningom skulle få utrymme för de spantmallar över de fem nedersta bordgångarna som ska placeras på kölen. Själv högg jag i och instruerade där det behövdes. Framåt kvällen var Alex tvungen att åka hem men istället kunde Karin hämta Love N i Gnesta.

Image
En ”vikingakrigare” upptäcker ett fredligare sätt att använda sin yxa på.


Byggdag 67
Medan Veronica jobbade med utslaget arbetade Tomas C och Love med kölen. Nu skulle den vertikala delen fasas av mellan undersidans linjer och den övre spunningslinjen.

Image
Från vänster i bild: Tomas N, Love N, Tomas C, Karin A, Veronica B

Under tiden jobbade Tomas N vidare med täckställningen. Efter hand fick Love hjälpa Tomas med detta. Benen förlängdes så att bredd och höjd på hela presenningshuset ökade. Det blev en förvånansvärt stor täckställning som reste sig över byggplatsen likt en mindre katedral. Vi passade på att fästa mallarna för stävarnas nedre delar på kölen för att få en bild av hur stor skeppet kommer att bli. Det kommer att bli en imponerande båt enades vi om där vi stod på håll och tittade.

Image
Slutligen tjärade vi kölen noggrant för att förhindra allt för snabb uttorkning och täckställningen täcktes med rejäla presenningar.
Image
Håkan Altrock

 
< Föregående   Nästa >