Hem arrow Bygglogg Knarren arrow Bygglogg Knarr Dag 70
Aug 14 2011
Bygglogg Knarr Dag 70 Utskrift E-post
2011-08-14
Image

Arbetsdag 70
För att kunna stötta stävarna underifrån och i sidled hyr jag en jordborr varpå Karin och jag borrar hål för betongplintar, fyra i fören och fem i aktern. Jordborren är en kraftfull maskin med 200 mm borr så det gäller att ta det lugnt när den borrar sig ned i leran. Fastnar den och man har för hög fart så slits den lätt ur händerna; allt går emellertid bra.

Image

Därefter blir det till att låna släpvagnen av Hasse och åka och köpa ett lass sand och ett lass grus att blanda med cementet. 72 m armeringsjärn skulle därefter inhandlas.
Det är nämligen inte bara plinthålen för stöttningen av stävarna som ska göras utan också fem stycken tre meter långa tvärbalkar tvärs under kölen.
Image

Dessa behövs för att stöttorna som ska stötta skrovet ska stå stadigt. Dessa avlånga tingestar ska gjutas i formar av trä som jag spikade ihop och lade direkt på mattan under gruset som täcker byggplatsen.
I dessa, samt i de borrade plinthålen, lades armeringsjärnen varefter gjutningen kunde påbörjas. Eftersom jag hade åkt på någon form av smärtsam muskelvärk i armarna blev det Karin som heroiskt åtog sig huvuddelen av det tunga betongarbetet
Image

Sand och grus fraktades ned till byggplatsen med skottkärra och skyfflades in i betongblandaren varefter cement och vatten i rätt mängd tillsattes. Därefter tömdes betongen i skottkärran och rullades till plinthålen och skyfflades ned. Efter en dags hårt slit hade vi fyllt 10 plinthål med betong samt större delen av den förligaste tvärbalken.

Nu återstår att gjuta de sista tvärbalkarna varefter tillverkning av spantmallarna för de första fem bordgångarna skall återupptas. Samtidigt är nu allt klart för den sista nedbantningen av stävarnas undre delar varpå de ska laskas till kölen.


Håkan Altrock

 
< Föregående   Nästa >