Hem arrow Bygglogg Knarren arrow Bygglogg Knarr Dag 73-74
Nov 06 2011
Bygglogg Knarr Dag 73-74 Utskrift E-post
2011-11-06
Image

Byggdag 73
Efter att Karin, Yrsa, Embla och jag hade hämtat upp Ann på Gullmarsplan for vi ned till Vagnhärad. Alex mötte upp där nere. Karins föräldrar – också Vittfarne-medlemmar – dök också upp för att snickra färdigt verandan runt det gula huset.

Allra först skulle de klampar som håller kölen bergfast fixerad kompletteras på två av kölplintarna varefter
kölen kilades fast så att mittlinjen blev absolut rak. Alex klarade av detta medan jag justerade de linjer på utslaget som visar vinkeln på första bordgången. Ann sorterade under tiden ut sådant virke som är värt att sparas från det som ska slängas ty runt byggplatsen låg det en hel del plank och ekspill. Jag hade redan tidigare börjat hugga spunningen, alltså den ränna på kölen som första bordgången ska vila i. Nu var det dags att fortsätta det jobbet.

Alex som är timmerman och van att läsa och bearbeta trä
satte igång tillsammans med Ann som inte är lika van vid träarbeten men som ändå modigt satte igång att bearbeta den ovärderliga kölstocken. De första huggen var nervösa men efter några minuter försvann oron för att hugga fel och sakta växte sig en intermittent spunningslinje fram på kölens båda sidor.

Ann tröttnade
snart på att det gick så långsamt för henne och valde istället att såga till brädor till byggskjulet. Det är nämligen så att byggskjulet måste modifieras för att rymma arbetsbänkar så att vi kan börja arbeta med borden.

Image

Efter en trevlig kväll med slagning av lindbastsnören under avnjutandet av ett par öl var så lördagen till ända.


Byggdag 74
Samma arbetsuppgifter som tidigare, huggning av spunningen. Stävarna får vänta tills den stora hyveln fungerar. Ann letar upp virke och fortsätter arbetet med byggskjulet.
En kompis till Alex som är båtbyggare kommer förbi. Han bor i närheten och verkar intresserad av att hjälpa till.

Image

Framåt klockan tre avslutar vi arbetet och packar ihop för hemfärd.

Håkan Altrock

 
< Föregående   Nästa >