Dec 13 2011
Bygglogg Knarr Dag 77-78 Utskrift E-post
2011-12-13
Image
Arbetsdag 77
Så var vi i december igen. Arbetshelgen 3-4 dec bjöd på relativt milt väder även om det blåste lite grann. Jag var på plats först av alla eftersom jag anlände redan på fredag kväll, men snart anlände Tomas C, Susanna och Holger och kunde efter en kopp kaffe sätta igång med att förbereda användandet av den stora rikt- och planhyveln. När Tomas N och Rickard Å hade anlänt så delade vi upp oss så att Rickard, Tomas C och Anders –som snart nog anlände han också – jobbade med att hugga spunningen på kölen. För att släppa in så mycket ljus som möjligt, och för att få lite sjöutsikt hissade vi som vanligt upp presenningen mot vattnet.

Image
Byggskjulet

Image
Rickard, Anders och TC vid kölen

Tomas N, Susanna och Holger samsades om flera jobb så som att hyvla bort det lager med skyddande tjära som täckte stävämnena, sortera det virke som Nicke T har skänkt till föreningen och som bl.a. kommer att användas till arbetsbänkar och täckhus för skeppet samt

Image
Holger och Susanna renhyvlar stävämnena

att förbereda för hyvling av de stora stävämnena. Tomas N och Susanna sågade också upp en del av dessa furuplank till lämpliga bredder för arbetsbänkar.

Image
Tomas N sågar till material till arbetsbänkar

Så kom sanningens minut när det gäller hyveln. Det var dags att hyvla ned stävämnena. Hyveln – som tills nu hade vägrat starta – hade reparerats av Nicke T och kunde äntligen göra det en hyvel gör bäst. Rickard anslöt sig till oss vid hyveln då Tomas C och Susanna var tvungna att åka hem. Efter en stunds hårt arbete hade vi riktat och planat de två ämnena så som vi ville ha dem. Anders som tappert hade arbetat vidare med spunningen nere vid

Image
Undertecknad och Holger vid hyveln

byggplatsen var också tvungen att åka hem. Tomas N, Rickard Å, Holger och jag drog oss tillbaka till stugvärmen och avnöt mat och ett par öl, mjöd och Holgers hemmagjorda vitvinsglögg.


Arbetsdag 78
Nästa dag arbetade Rickard vidare på spunningen medan Tomas och Holger organiserade och röjde i virkessticket – ett mycket behövligt arbete då vi måste ha in massor av virke där vad det lider. Vid lunchtid skulle Tomas och jag iväg för att titta efter träd till bordläggningen på en mark i närheten av Tystberga samt träffa den som sköter om markerna åt ägaren. Ägaren är villig att sponsra de träd som vi hittar på hans mark vilket är jättebra för vi måste ha fler träd, och helst så nära byggplatsen som möjligt. Det här stället ligger ca 15 min från bygget. Under tiden arbetade Rickard och Holger med att kånka och sortera virke. En del av det virke som Niklas har skänkt till projektet är av ek och det blev ett hårt slit att få in dessa i virkessticket. Men vi klarade av allt virke utom den sista som var så stor och tung att fyra man inte orkade lyfta den.
Denna jätte måste vi dela i två delar vid nästa bygghelg.

Image
Samtliga foton av Susanna W


Håkan Altrock

 
< Föregående   Nästa >