Jan 31 2012
Bygglogg Knarr Dag 79-80 Utskrift E-post
2012-01-31
Image

Byggdag 79
Kl 9 mötte jag upp med medlemmen och möbelsnickaren Kalle på Gullmarsplan. Försvarsanställde Holger som har långt att åka för att ta sig till mötesplatsen är försenad så medan vi väntar styr vi stegen till närmsta fik där Ann och dagens gästbyggare, Peter, redan satt och förlorade sig i kaffe. Peter är en driftig och trevlig prick som har bott in USA i många år innan han lyckligen återbördade sig till fosterjorden.
När Holger, en kaffe med påtår senare, anländer trycker vi in oss i bilen och beger oss till Vagnhärad. Vi stannar till vid byggmarknaden för att köpa en säck betong innan vi far vidare den korta sträckan till byggplatsen vid Hållsviken.
Jag går igenom arbetsuppgifterna för helgen. Ann och Holger får till uppgift att sätta fast träklossar på de plintar som har gjutits vid ändskeppen och som ska tjäna som underlag för stöttarna till stävarnas undre del, de så kallade undiluterna.

Image
Ann provar reglarnas längd på de tvärgående stöttningsplintarna.

För att ge klossarna ett jämnt underlag så ska det bres på ett tunt lager betong innan tjärpapp och kloss skärs och sågas till och sätts på plats med spikplugg.

Kalle och Peter ger sig på spunningen, ett enformigt och tidsödande arbete som kräver försiktighet, koncentration och noggrannhet.

Själv har jag kökstjänst denna lunch eftersom jag bjuder på den samma. Ärtsoppa är inte svårt att göra så snart sitter vi samlade i stugan där den sprakande brasan sakta driva bort vinterns bistra kyla ur vinklar och vrår. Efter mat och kaffe beger vi oss ut igen och arbetar vidare. Medan de andra jobbar med sina arbetsuppgifter så understödjer jag med råd och anvisningar och passar dessutom på att fixa sladd och lysrör till en av de fem armaturer som vi har fått av Tomas C. Den hängs upp och sprider ett rejält ljus över byggplatsen.

Image
Kalle och Alex hugger spunning. Peter, i bakgrunden, ligger och kollar sina spunningsvinklar.

När mörkret börjar falla drar vi oss tillbaka. Kalle har försvunnit och eftersom det är kolsvart uppe i stugan undrar vi var han har tagit vägen. Det visar sig att han har gått upp för att värma fötterna lite och somnat framför brasan. Inte så underligt då han bara hade fått en timmes sömn natten innan. Kvällsmaten bjuder Ann och Peter på.
De svänger ihop en fantastisk laxpasta som länge dröjer sig kvar bland smaklökarna. Kvällen blir väldigt trevlig med Ann och Peters vin och Holgers brännvin som tillsammans med dagens stora mängd friska luft får en att sova riktigt gott.


Byggdag 80
Vi vaknar upp till en fin och solig dag. Arbetet går efter frukosten vidare. Jag börjar såga ut stävarna i deras exakta form efter mallarna. Ann och Peter hyvlar därefter deras konväxa framkant ned till strecken och i 90 grader mot sidoytorna.
Den konkava bakkanten går inte att hyvla med maskinhyvel så Alex, som nu har dykt upp, tar och jämnar till den med sin bila. Timmerman som han är blir han lyrisk över det följsamma ekmaterialet som den är gjord av. Alex bjuder för övrigt på lunchen denna dag som består av en gudomlig borsjtj (rödbetssoppa) som vida överglänser de jag tidigare har ätit i Ryssland.

Arbetet pågår till klockan tre varefter återställning och städning vidtar innan vi kan sätta oss i bilen och styra kosan åt Stockholm igen.

Image
Alex formar förstävsundilutr.


Håkan Altrock

 
< Föregående   Nästa >