May 22 2012
Bygglogg Knarr Dag 87-88 Utskrift E-post
2012-05-22
Image

Byggdag 87

Till Kristi himmelsfärdshelgen hade endast Tomas N anmält sig, utöver jag själv. När jag kommer ned till landstället där byggplatsen är belägen sitter Tomas redan där och fikar med mina svärföräldrar. Vi lastar raskt in en uppsjö saker i bilen, saker som behövs när man ska fälla och klyva en stor tall; motorsåg, kilar yxor och spett mm. Vi styr kosan mot Tystberga där en välbärgad vän till Tomas har skogsmark och en stor hästgård. Här hade vi tidigare fäst ögonen på en stor och fin tall som ägaren utan att tveka skänker till skeppsbygget. Tallen står visserligen så till att den sannolikt är något vriden i växten men vridna plankor behövs också i bygget. Tanken är att vi ska experimentera fram en metod att såga ut vridna plank ur vridna stockar. Men först måste all tung utrustning kånkas upp till den sandås där tallen har behagat tillbringa sitt liv innan det tursamt nog blev utvald att få se världen i form av bord i en knarr. Det är tre elstängsel som måste passeras och tre vändor som måste genomlidas innan vi är på plats och kan fälla jätten. Med ett dunder dråsar tallen i backen. Trädet kapas upp i fyra meters stockar.

Image
Stocken kapas.

Efter det öppnar vi upp stocken i rotänden. Sakta öppnar sig en vågrät spricka i takt med att vassa järnkilar drivs in genom märgen och ut mot sidoytorna. Ett trivsamt och lovande knäppande hörs från stammen allt eftersom sprickan vidgas och rör sig fram längs sidorna som barkas av efter hand.

Image
Undertecknad med slägga i öppningsskedet.

Släggan är tung men ger i gengäld ordentliga slag på trä- och järnkilarna. Många fibrer kämpar emot och måste kapas efterhand, det dröjer ett bra tag innan vi har klyvt hela den första stocken. Klockan är kväll och arbetet måste avbrytas.

Image
Sprickan utvidgas.


Byggdag 88

Tyvärr måste jag iväg på annat under fredagen och Tomas kan inte vara med fler dagar så inte förrän på lördagen återvänder jag själv till stockarna med motorsåg och Logosols LSG-anordning. LSG:n är en

Image
Sprickan vidgas.

anordning som gör det möjligt att såga plank ur breda stockar. Stocken som Tomas och jag klöv var förstås vriden och för att inte kapa fibrer och försvaga plankan tänker jag försöka såga ut planken parallellt med klyvsnittet. Under vikingatiden klöv man furuvirket precis som vi gjorde men eftersom furu till vikingatida båtar klövs tangentiellt så fick man bara ut en planka ur varje halva, resten höggs bort. Tanken med att såga ut planken parallellt med klyvsnittet är att slippa den tidsödande
Image
Försök att parallellsåga ett vridet klyvsnitt med Logosols LSG, fler tester behövs.

huggningen samt att kanske få ut fler plank ur samma halva, starka plank som har obrutna fibrer. Men eftersom jag är ensam så utfaller inte försöket till någon som helst belåtenhet. Sannolikt måste vi frihandssåga de vridna stockarna vilket inte låter sig göras med mindre än att tre personer hjälps åt. Åtminstone när det handlar om så breda tallar som denna. Eftersom stockarna nu ligger och torkar i solen, något som de inte ska göra ty då blir de mer svårklyvna och vi riskerar dessutom sprickbildning, så vore det mycket bra om så många som möjligt hörsammade nästa kallelse till bygghelg som kommer inom kort. En bygghelg som till stor del kommer att äga rum ute i Tystbergas skogsnejder.


Håkan A

 
< Föregående   Nästa >